Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ουρολοίμωξη: Συμπτωματα, Θεραπεία, Πρόληψη

Η ουρολοίμωξη είναι η δεύτερη πιο συχνή λοίμωξη του οργανισμού και προκαλείται από τη διείσδυση μικροοργανισμών στο στείρο ουροποιητικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από κάτω προς τα πάνω, από την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς και χρησιμεύει στην επεξεργασία και την απέκκριση των ούρων και την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών του σώματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού αφορούν και στα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες. Υπολογίζεται ότιπαγκοσμίως τουλάχιστον 150 εκατομμύρια περιπτώσεις συμπτωματικών ουρολοιμώξεων εμφανίζονται κάθε χρόνο.

 
Κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στα πολύ νεαρά αγόρια (βρέφη, νήπια), παρά στα κορίτσια πιθανόν λόγω ανατομικών ανωμαλιών.  Αργότερα παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία και κυρίως στη νεανική, συχνότερα στα κορίτσια. Κατά την περίοδο της παραγωγικής ηλικίας, λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πιο συχνές στις γυναίκες και λιγότερες στους άντρες. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια.  Στους νεαρούς άντρες είναι σπάνια αυτού του ειδους η λοίμωξη και σχεδόν πάντα συνδεδεμένη με λοίμωξη του προστάτη ή λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες. Στην τρίτη ηλικία άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες για συμπτωματική ή ασυμπτωματική βακτηριουρία λόγω ατροφίας του επιθηλίου του κόλπου στις γυναίκες (άρα και μειωμένη άμυνα που προσφέρει το επιθήλιο) και της υπερτροφίας του προστάτη στους άνδρες (τα ούρα λιμνάζουν όταν δεν μπορεί να αδειάσει η ουροδόχος κύστη). Γενικα για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.
 
Στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών οι μικροοργανισμοί εισβάλουν στο ουροποιητικό σύστημα από την ουρήθρα. Στις γυναίκες κυρίως αφορούν μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και τον πρωκτό και ακολουθούν ανοδική πορεία προς την κύστη λόγω της ανατομικής κατασκευής της ουρήθρας. Ο κύριος παράγοντας μόλυνσης είναι το βακτήριο Escherichia coli που είναι γνωστό και ως κολοβακτηρίδιο. Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η προστατίτιδα (στον προστάτη). Σοβαρότερες όμως θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).
 
Τα βασικότερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η ενόχληση κατά την ούρηση, τα θολά ούρα, η παρουσία αίματος στα ούρα και σπανιότερα ο πόνος στην πυελική χώρα και ο πυρετός.
 
Για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο έχει ουρολοίμωξη, θα χρειαστεί ένα δείγμα ούρων να εξεταστεί στο εργαστήριο. Η γενική ούρων καταγράφει την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα. Αν υπάρχουν υποψίες ή αν η γενική ούρων δείξει την ύπαρξη μικροβίων (πυοσφαίρια >2-4), ο γιατρός θα υποδείξει καλλιέργεια ούρων, η οποία χρειάζεται 48 ώρες, για να πολλαπλασιαστεί το βακτήριο στο εργαστήριο. Μαζί με τον εντοπισμό του τύπου του μικροβίου, προσδιορίζονται και τα κατάλληλα αντιβιοτικά, για να το καταπολεμήσουν (αντιβιόγραμμα). Η συλλογή των ούρων θα πρέπει να γίνει ύστερα από πλύσιμο των γεννητικών οργάνων, σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.  
Οι ουρολοιμώξεις παρά τα «θορυβώδη» συμπτώματά τους αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με χορήγηση αντιβιοτικών. Η θεραπεία και η διαρκεια της εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, την κατάσταση υγείας του ασθενή, τα συνυπάρχοντα προβλήματα και το χορηγούμενο αντιβιοτικό. Η συνήθης διαρκεια της θεραπείας είναι 7-14 ημερες. Τυπικά χορηγούνται αντιβιοτικά που ανήκουν στις οικογενειες των πενικιλλινών, κεφαλοσπορινών, σουλφαναμιδίων και των κινολονών. Τα ενοχλήματα υποχωρούν μια με τρεις ημέρες από την έναρξη της αντιβίωσης. Για την εκρίζωση της λοίμωξης είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της αγωγής. Αν τα συμπτώματα επιμένουν πέρα των τριών ημερών θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός.
 
Προκειμένου να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις θα πρέπει να πίνετε ικανοποιητική ποσότητα υγρών καθημερινά (π.χ. 8-10 ποτηρια νερό). Να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη αμέσως μόλις έχετε την ανάγκη. Οι γυναίκες θα πρεπει να καθαρίζουν την περιπρωκτική περιοχή από εμπρός προς τα πίσω για να μην μεταφέρονται στην ουρήθρα τα μικρόβια της περιπρωκτικής περιοχής. Επίσης ειναι καλό να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή και να αποφεύγετε τη χρήση νερού με δύναμη γύρω από την ουρήθρα. Τέλος θα πρέπει ν' αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα γιατί μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση των ούρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου